20. 2. 2014

Vlk eurasijský

Tento článek nám ze své tvorby poskytla Mia.

VLK EURASIJSKÝ

Vlk eurasijský je poddruh vlka obecného. Je rozšířen po celé Evropě a Asii. Na mnoha místech byl ovšem již vyhuben. Je to velmi přizpůsobivý tvor, a proto ho můžeme najít jak v tundře, tak v lesích. Podle seznamu IUCN řazen mezi málo dotčené druhy.



Vzhled
Délka jeho těla je 100 - 160 cm a váží mezi 60 - 80 kg. Jeho výška je maximálně jeden metr. Ve volné přírodě se obvykle dožívá 10 let, ale v zajetí se to může prodloužit až na 20 let. Jejich srst hraje barvami od šedobílé až po černou.

Velmi zajímavá věc o vlčí srsti je, že jí někteří vlci přebarvují. Vlci v tundře mají štěňata krémová a v dospělosti získají bílou barvu. Černí vlci se také mohou časem přebarvit a zesvětlit. Existují případy, kdy z černých vlků se stanou bílí. Ukázkou přebarvování může být vlčice Lupína, která byla v Česku chována.

Potrava
Vlci celkově jsou predátoři. Díky lovu ve skupinách mohou ulovit zvířata, která jsou větší než oni sami. Tento poddruh se především živí srnci, jeleny, divokými prasaty, ale také domácími zvířaty jako kozy a ovce, což je jeden z důvodů, proč jsou loveni. Při nedostatku potravy nepohrdnou hlodavci, hmyzem a ani mršinami. Občas si svou stravu obohacují o ovoce jako například hroznové víno. Průměrně jedinec spotřebuje 1,5 - 2 kg masa. Není přesně známo, kolik je vlk schopen spořádat dohromady, ale v některých zdrojích se udává, že je to kolem 10 kg masa. Pokud je potřeba, vydrží dlouho hladovět. I po dvou týdnech bez potravy se to příliš nepodepíše na jejich aktivitě. Poté však v okamžiku, kdy uloví svou kořist, se nacpou div ne k prasknutí.

Rozmnožování
Jsou to monogamní tvorové a pár spolu zůstává až do smrti jednoho z dvojice. Poté si hledají jiného partnera. Samice mohou zabřeznout většinou po dosažení dvou let, ale v zajetí to může být i dříve. Vrh mají jednou do roka a jsou produktivní až do smrti. Období jejich páření je na konci zimy. V období březosti, která trvá 61 - 63 dní, si vlčice vyhrabávají noru na vhodném místě a zdržují se v její blízkosti. Vrh má 4 - 7 vlčat. Rodí se hluchá a slepá. Své smysly získávají až 9 - 12 den. Po třech týdnech poprvé opouštění bezpečí doupěte. Samice s nimi po celou dobu zůstává a obstarání potravy má na starost zbytek smečky.

Chov vlků jako domácích mazlíčků
Chov vlků lidmi je velmi oblíbený především v USA. I když jsou to předchůdci domácích psů, mají mezi sebou velké rozdíly. Vlčata je potřeba odebrat po 14 dnech, ale nejpozději do 21 dnů, jinak je jejich socializace velice těžká. Čím jsou vlčata starší, tím je jejich chování nevyzpytatelnější, a to hlavně u samců. Vlci musí mít dostatek prostoru, který můžou považovat za své teritorium. Také musíme dbát na to, že to nejsou psi a mají svojí vůli a svobodu. I svého chovatele, kterého zná, může v případě, že se cítí ohrožený, napadnout.

Žádné komentáře:

Okomentovat